Argonautika

Osvetljenje doma

Uloga svetla u "toplini" kućnog ambijenta

   Sigurno ste primetili ulaskom u razne domove da je prvi utisak koji nečiji dom ostavi na vas, ukoliko dobro razmislite koji je ustvari to primarni faktor koji je na vas ostavio dobar ili loš utisak, ustvari nadražaj na naše čulo vida, tj. količina i vrsta svetla. Da budemo jednostavni, često ćete čuti: "Nekako je mračno kod njih..." ili "Nekako je hladan ambijent..." Ni sami verovatno niste  znali koliko ste u stvari blizu istine. Prvu izjavu je lako objasniti, nedovoljna osvetljenost. Druga izjava je takodje emotivna reakcija na toplotu svetla i indeks reprodukcije boja. Pa zar je to neka mudrost kupiti sijalicu !? Da, za to vam ipak trebaju odredjene informacije, koje ćemo naravno, usaglasiti sa vašim estetskim zahtevima za rasvetnim telom (lampom).

Uživajte u toplini vašeg doma, dom vam to treba pružiti.

Nedostatak prirodnog svetla

Kako kompenzovati nedostatak prirodnog svetla ?

   U slučaju da vaš dnevni boravak nije prirodno osvetljen poput prostorije na gornjoj slici (što je u našem podneblju i uslovima življenja veoma čest slučaj), moramo pribeći dodatnom osvetljenju, čak i periodu obdanice. Naravno, nećemo zanemariti ni estetski efekat kojim rasvetna tela mogu doprineti lepoti vašeg doma.
   Pravilnim izborom vrste svetla, kao i intenziteta, rasporeda i naravno adekvatnog rasvetnog tela stvorićete magiju u prostoru u kome boravite.